Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2015 11:12 - Здравословно хранене - I част
Автор: teddydobev Категория: Рецепти   
Прочетен: 276 Коментари: 0 Гласове:
0



 Здравословно хранене - I част 

  Здравословното хранене е част от здравословния начин на живот. В ХХIв. това е една от най-модерните за времето си теми, с които хората се занимават. 

  Здравословното хранене е балансирана консумация на храна, осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Тези незаменими хранителни вещества включват 9 аминокиселини. Аминокиселините се съдържат в: белтъците, някои мастни киселини, (съдържащи се главно в растителните мазнини), витамините и минералните вещества.

   Храните доставят също веществата,източници на енергия за организма - белтъцивъглехидрати и мазнини. Храните, особено тези от растителен произход, са богати източници на биологично активни съединения, които не са хранителни вещества, но оказват влияние върху здравето на човека.

  Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразна храна. Това може да се постигне, като в диетата се включат храни от различните хранителни групи. Препоръчително е в отделните дни да се избират различни представители на тези групи. При децата количеството на консумираните храни е по-малко.

   При бременните или кърмещите жени, старите хора които са с високи физически натоварвания, или други различни заболявания, диетите може да са различни и трябва да съответстват на специфични изисквания за съответното състояние.Трябва да се посъветвате с личният си лекар.

   Диетолозите казват, че най-добрият метод да намалим теглото си, ако не поемаме храна след 17.00. Но, други учени са на мнение, че вечерята е важна.Преяждането вечер е един от факторите за трудно лечими заболявания като гастрит, възпаление на жлъчния мехур и панкреатит.

   Големите дози храна претоварват тялото ви, утежняват преработката и усвояването на храната. За да нямаме проблеми с наднорменото тегло и гастроентирологичните заболявания, най-добре е да се храним умерено.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teddydobev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 16294
Постинги: 14
Коментари: 4
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031